Emma Börjesson från miljöförvaltningen i Malmö visar klädåtervinningen på Stadsbiblioteket i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Emma Börjesson från miljöförvaltningen i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Malmö

Trasiga kläder får nytt liv

"Nästan fullt...det är jättekul!"
2:55 min

Gamla kläder får sedan länge ett nytt liv i second hand-butiker och utomlands. Men i Malmö samlar staden nu också in trasiga textilier.

Det hela är ett test som genomförs under september månad. Och många verkar vilja bidra, konstaterar miljöförvaltningens Emma Börjesson när hon tittar i vad som kommit in på Stadsbiblioteket, en av tre platser där återvinningsbehållare placerats ut.

– Det är nästan fullt. Vi får tömma i början av nästa vecka. Och det är jättekul!

Att man vill ha in strumpor med hål, fläckiga lakan och slitna t-shirts beror på att en ny maskin ska testas. Den undersöker exempelvis hur hög bomullshalten är och sorterar utan att någon människa behöver vara inblandad.

– Tidigare har man fått sortera för hand. Och då är det inte ekonomiskt hållbart att återvinna de här textilierna, säger Emma Börjesson.

Målet är förstås också att återvinna textilierna så de får ett nytt liv.

Fotnot: I Malmö finns sådana här insamlingslådor under september på Stadsbiblioteket, Malmö Live och i Stadshuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".