Josefin Thorén vill att fler kvinnor får gator uppkallade efter sig.
1 av 2
Josefin Thorén. Foto: Anna Hanspers/ Sveriges Radio Malmö.
Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
2 av 2
Christian Orsing betonar vikten av Helsingborgs historia vid val av nya namn i stadsmiljön. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Helsingborg

Få kvinnor har fått egna gator i Helsingborg

"Männens gator dessutom längre"
2:40 min

I Helsingborg finns mer än 900 gator - med olika namn och teman som ortsnamn, ko-namn, fåglar och blommor - och stadens män. Men inte så många kvinnor.

Josefin Thorén startade en studiecirkel i Helsingborg med avsikten att lyfta fram fler av stadens kvinnor på olika vis. Ett exempel är fler gator döpta efter kvinnor, ur historien och nutiden. En viktig del för en modern och i framtiden jämställd stad.

– Under de senaste sju åren är det fler män som fått gator döpta efter sig i Helsingborg, och att männen dessutom får längre gator uppkallade efter sig, än kvinnor, säger Josefin. 

En del kommuner har infört riktlinjer och olika sätt att titta kritiskt på hur man döper sina gator. Josefin hoppas att Helsingborg följer efter.  

- Viktigt att det uppmärksammas att kvinnorna är med. Det finns massor med kvinnor som gjort häftiga saker för Helsingborg.

Christian Orsing som är moderat ordförande i stadsbyggnadsnämnden tror att det kan bli mera jämställt i namngivandet av gator och torg framöver.

– När vi dokumenterar stadens historia på olika sätt kommer kvinnornas namn att komma med på platser i högre grad. Vi är ganska restriktiva med personnamn, framförallt människor som fortfarande är i livet. Sedan 2010 räknar jag till nio namn som anknyter till personer. Av dem var fyra kvinnor och fem män.

– Men jag måste erkänna att det inte är genusperspektivet som främst är i fokus, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".