Anders Jansson. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Anders Jansson. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio.
Lund

Anders Jansson: Hasse har betytt mycket

"Jag försökte härma alla Lindeman"
3:40 min

Mycket av Hasse Alfredsons komiska talang föddes under studietiden i Lund. Och det var också där komikern Anders Jansson träffade honom.

– Jag träffade honom i samband med Djingis Khan, ett spex som han var med och skrev. Han kom inte så ofta till Uardaakademien, gänget med gamla spexare. Men jag hade förmånen att träffa honom där.

Djingis Khan kom 1954, men har satts upp många gånger genom åren.

Anders Jansson var med i två av de iscensättningarna.

– Och sedan träffade jag och Johan (Wester) honom när vi var med och invigde Hasse&Tagemuseet i Tomelilla. Då hängde vi med hem till honom och tillbringade en eftermiddag på hans gård. Det var väldigt kul!

Hasse Alfredsons humor har haft stor betydelse för Anders Janssons utveckling som komiker.

– Ja, verkligen. Lindemanskivorna gick varma därhemma. Jag försökte härma alla Lindeman. Lite som kidsen idag lär sig hela Youtubeklipp.

– Tillsammans med Monty Python är nog Hasse och Tage de största inspirationskällorna för mig och Johan. De stod för det vi alltid har propagerat för - lite folkbildning, lite intellekt. Framförallt en humanism och glimt i ögat som de alltid hade med sig. Det fanns alltid en empati och värme.

Vari låg Hasse Alfredsons geni?

– Det var väl att det kändes opretentiöst hela tiden. Och det var folkligt. Och alla hans improvisationer, hans gubbar och röster. Att han hade kul på scen är också en grej som jag smittats mycket av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".