Bilden visar ett tänt ljus som står bredvid ett foto av Hans Alfredson, tillsammans med Patrick Meurling på 50-talet. På Thomanderska studenthemmet i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
1 av 4
Ett ljus för Hans Alfredson på Thomanderska studenthemmet i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Lund

Arvet efter spexets mästare lever i Lund

Lundabo: Han har gett oss så mycket.
2:07 min

Det var i Lund i början av 1950-talet som Hans Alfredson började sin karriär. I år har hans karriär uppmärksammats särskilt i staden.

Höstterminen 1952 skrevs Hans Folke Alfredson in vid universitetet i Lund, vid Helsingborgs-Landskrona nation. Det står att läsa i matrikeln till Thomanderska studenthemmet, där han bodde mellan 1953 och 1956. Längst ner på hans sida i matrikeln står nu texten ”Avliden 10 september 2017”. 

I en av hemmets fönsterkarmar ut mot Sandgatan är ett ljus tänt invid ett foto av en ung Hans Alfredson och Patrick Meurling, två av dem som skrev spexet Djingis Khan till Lundakarnevalen 1954.

Hans arv påverkar fortfarande dem som skriver spex idag. En av dem är juriststudenten Ludvig Olsson som bor på Thomanderska. Det är inte otänkbart att Hans Alfredsons bortgång kommer att märkas i texten till det än så länge hemliga spex han arbetar med just nu.   

– Det har påverkat oss redan innan för vi sitter och tänker att vi vill skriva ett lika bra spex som Djingis Khan. Helt klart att det påverkar och det tror jag att de flesta som skriver spex i Lund kan hålla med om, säger Ludvig Olsson. 

Hans Alfredson lämnade Lund 1956 och började då arbeta på Sveriges Radio. Det var där han träffade Tage Danielsson och en legendarisk karriär tog fart.

2013 donerade han arkivet från Svenska Ord, företaget han drev tillsammans med Tage Danielsson, till Universitetsbiblioteket i Lund. I sommar öppnade en utställning på Kulturen i Lund, med material ur arkivet. Här kan besökarna via manus, dagböcker, foton och mycket annat följa deras kreativa arbete. 

– Hasse Alfredson var unik på många sätt, att han var så otroligt bred och skapade så otroligt mycket under sin levnad och med så hög kvalitet, säger Sofie Bergkvist, som är producent för utställningen. 

I början av september uppmärksammades Hasse och Tage på Humorfestivalen i Lund, bland annat med en särskild hyllningsshow. Lundabon Pelle Svensson tror att Lundaborna känner en särskild sorg idag, även om Hans Alfredson var uppskattad i hela landet. 

– Ja, det är sorgligt. Det svider kan jag säga. Å andra sidan har han gett oss så mycket, så att vi får vara glada för det vi har fått, säger Pelle Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".