Tonfisk infångad vid fartyg.
I september startade ett märkningsprojekt efter blåfenad tonfisk längs svenska västkusten. Projektet är ett samarbete mellan Sportfiskarna, SLU Aqua och WWF. Foto: Olof Engstedt, Sportfiskarna/TT
Öresund

Nu märks tonfisken i Öresund

3:45 min

Tonfisk har åter siktats i Öresund. För att veta om det bland annat är fritt fram att fiska tonfisk i sundet, så har en märkning av tonfisk har startat.

Förra gången man fiskade tonfisk i Öresund var på 60-talet, men nu har bland andra danska sportfiskare sett tonfisken hoppa i sundet, och fotograferat den.

– Tonfiskbeståndet har ökat den sista tiden. De simmar långa avstånd från Medelhavet och flyttar sig över stora avstånd. Då följer sill- och makrillbeståndet, som är deras huvudföda, säger Anders Karlsson, biträdande generalsekreterare i Sveriges Sportfiske och Fiskevårdsförbund.

Tre tonfiskar på västkusten och två i Skagerack är märkta hittills, en båt från Spanien märker fisken när den fiskats upp på spö. Projektet håller på tills man fångat 20 stycken.

– För att fä bättre koll på beståndens storlek och hur de rör sig, så märker man dem och sätter på dem sändare, så att man kan följa dem. Det ser ut som beståndet ökat, och blir de ännu vanligare så kan man börja fiska dem igen här i Öresund, säger Anders Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista