lerfamiljshus med balkonger Foto: Tomas Oneborg/TT
Foto: Tomas Oneborg/TT
Bostad

Små bostadsrätter bekostar stora

Högre årsavgift och pris per kvadratmeter i många nya föreningar
1:46 min

De som köper små nyproducerade lägenheter betalar ofta betydligt mer per kvadratmeter än stora lägenheter i samma förening.

Det är kostnader som egentligen skulle betalas av de med stora lägenheter i samma förening. Det är slutsatsen i en undersökning av insatser och årsavgifter från Swedbank och Sparbankerna.

– Om skillnaden är 60, 65 eller 70 procent eller därutöver, så ligger det i farans riktning att de som bor i de mindre lägenheterna är med och betalar kostnader för de som bor i de större lägenheterna, säger Arturo Arques, som är privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

– Och det har jag svårt att tro att det kan vara meningen, menar Arturo Arques. 

Swedbank och Sparbankerna har granskat närmare 30 bostadsrättsföreningar inom nyproduktionen i olika delar av landet.

De nybildade föreningarnas uttag av årsavgifter, där det årliga underhållet ingår, varierar i många fall stort mellan små och stora lägenheter, visar undersökningen.

Ett exempel är en nybildad förening i Sigtuna som tog ut 75 procent mer per kvadratmeter i årsavgift för den minsta lägenheten jämfört med den största.

De som köpte en liten lägenhet i nyproduktionen betalade också betydligt mer per kvadratmeter i köpeskilling.

Små lägenheter är dyrare att producera per kvadrat jämfört med stora och faktorer som utsikt och våningsplan har också betydelse för prissättningen. Men undersökningar visar att skillnaderna i många fall var över 100 procent.

I en förening i Malmö var köpeskillingen 186 procent högre per kvadrat för den minsta jämfört med den största lägenheten.

Bland konsumenterna är kunskapen om de stora skillnaderna mellan små och stora lägenheter liten, tror Arturo Arques.

– Jag vet ju efter alla samtal jag får med anledning av just de här frågorna att informationen brister i bland. Det är inte alltid det framgår av den ekonomiska planen tydligt hur de här årsavgifterna faktiskt är fördelade.

– Och det är klart att om inte konsumenten frågar efter det, så är det inte självklart att en mäklare informerar, säger Arturo Arques. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".