Jenny Wollin och Karin Pråmell.
Jenny Wollin, kommunikatör i Svenska kyrkan, och Karin Pråmell, församlingsherde i Johanneskyrkan. Foto: Ellinor Strand/SR Malmö
Malmö

Så tycker kyrkan att valet påverkar dig

Karin Pråmell: De som väljs beslutar hur vi ska vara som kyrka
5:32 min

Förtidsröstningen till söndagens kyrkoval är igång. Kyrkans demokrati står knappast i fokus, ens under detta valår, men församlingsherden Karin Pråmell är tydlig – resultatet kommer påverka vardagen för den som har med kyrkan att göra.

På söndag är det kyrkoval, men redan nu är röstningen i gång. Entrén till Johannes kyrkans församlingshem i Malmö fungerar som vallokal för förtidsröstare. På ett bord ligger broschyrer om vad Socialdemokraterna, Borgerlig allians och Sverigedemorkraterna vill med svenska kyrkan på ett bord.

Det är generellt lågt deltagande i valet.

Men – det här valet är inte en direkt kopia av de politiska valen. Medlemmarna röstar inte på ett parti utan på en så kallad nomineringsgrupp. Dessa kan ha mer eller mindre att göra med ett riksdagsparti eller så är de helt fristående. Som Partipolitiskt oberoende i kyrkan (POSK) och Frimodig kyrka (FK).

– Det är ert sätt att påverka den kyrka vi vill ha. Gör man inget så blir det så som de som har engagerat sig vill att det ska bli, säger Karin Pråmell.

Men påverkar verkligen vem som blir vald er vardag?

– Ja, det är de som bestämmer ramarna för vår verksamhet. Vi presenterar vad vi önskar sedan är det de som beslutar om pengar, och om hur vi ska vara kyrka.

Karin Pråmell betonar att de som blir valda inte är politiker – utan förtroendevalda. Kyrkovalet är att likna vid ett val i en stor förening.

Det som förenar oss är längtan efter gemenskap.

Att politiska partier fortfarande deltar är en rest från när Svenska kyrkan var en del av svenska staten, vilket den var fram till 2000. Karin Pråmell tonar också ner betydelsen av vilket parti som de förtroendevalda är hemmahörande i.

– Det som förenar oss är längtan efter gemenskap och efter tro naturligtvis.

Det tysta medlemskapet

Bara 13 procent av de röstberättigade medlemmarna nyttjade sin röst förra gången det var kyrkoval.

– Det är generellt lågt deltagande i valet. Men vi har sett att fler förtidsröstar och vi hoppas förstås att många kommer på söndag, säger Jenny Wollin, kommunikatör i Svenska kyrkan i Malmö.

Hon uppmanar alla som bryr sig om kyrkans framtid att rösta. Även de som inte är aktiva eller engagerade i sin lokala kyrka.

– Det finns även det tysta medlemskapet, som att man är en stödmedlem. Vill man då vara med att påverka hur kyrkan ser ut i framtiden så tycker jag aboslut att man ska gå och rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".