Oxievångskolan testar sovmorgon.
1 av 2
Caithlin Fredriksen Elias Miklas och Matilda Friberg ser både fördelar och nackdelar med att börja senare. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio
Jenny Nyberg, rektor Oxievångskolan.
2 av 2
Jenny Nyberg, rektor Oxievångskolan. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio
Oxie

Här får eleverna sova ut innan skolan börjar

Rektor: "Tonåringar mår bättre av att sova längre"
2:58 min

På måndagar får eleverna på Oxievångskolan en chans att komma utvilade till skolan. Forskning visar att tonåringar presterar bättre om de får sovmorgon.

På måndagar börjar eleverna på Oxievångskolan i Malmö sin lektion först klockan tio på förmiddagen. Det här belslutet har skolans ledning tagit tillsammans med elevrådet. Bakom beslutet ligger forskningsrön om sömn.  

Tonåringar mår bättre av att sova längre på morgonen.

Rent biologiskt somnar tonåringar senare på kvällen. Men de har också ett större behov av sömn eftersom hjärnan behöver mer tid att återhämta sig.

- Allt vi gör i skolans värld bygger på forskning, säger Jenny Nyberg.

På helgen vänder många skolungdomar på dygnet. Genom att ha sovmorgon på måndagen får eleverna på Oxievångskolan en chans att vända tillbaka dygnet. 

- Det har gett en boost. Man orkar resten av dagen på måndagen och på tisdagen vänder man dygnet mer, säger eleven Elias Miklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".