Löfven och Åkesson
Foto: Maja Suslin/TT

Misstroende mot Löfven röstas ner

Riksdagen röstade på Sverigedemokraternas begäran om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) på grund av Transportstyrelsens IT-skandal.

Efter en minidebatt i riskdagen så röstades förslaget ner med 136 nej, 43 ja och 155 nedlagda röster.

– Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, sade Paula Bieler (SD) i samband med en riksdagsdebatt i onsdags.

Hon hävdade att Löfven antingen ljugit, eller inte brytt sig, om vad han känt till eller hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterats i regeringskansliet. Och han har inte tagit sitt ansvar.

Statsministern tog det med ro.

– Att ett högerextremt parti vill ha bort en socialdemokratisk regeringschef, det är nog inte helt överraskande, sade Stefan Löfven.

Alliansen har meddelat att inget av de fyra partierna kommer att stödja ett misstroende mot Löfven. Moderaterna öppnar dock för att i ett senare skede begära misstroende mot honom.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, inledde i dag en minidebatt före omröstningen. Han hävdar att Sverigedemokraterna missbrukar möjligheten att begära misstroende och hoppas att ingen ska följa efter.

– Du agerar inte med Sveriges bästa för ögonen, Jimmie Åkesson, säger Ygeman och anser att SD ägnar sig åt ett "simpelt politiskt spel".

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd säger att allvaret av det som inträffat i samband med säkerhetsbristerna på Transportstyrlsen inte kan understrykas nog. Regeringens hantering av frågan visar stora brister.

– Vi kommer inte att nöja oss förrän alla kort ligger på bordet, säger Polfjärd men gör samtidigt klart att Moderaterna inte kommer att rösta emot statsministern i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".