Per Kristiansson präst
Per Kristiansson är präst i Svenska kyrkan Malmö. Foto: Elinor Strand / Sveriges Radio
Malmö

Kristna budskapet trumfar politik i Svenska kyrkan

Prästen Per Kristiansson: Först och främst följer vi evangeliet
3:45 min

Prästen Per Kristiansson kallar söndagens kyrkoval för ett viktigt val. Men budskapet i evangelierna står över politiken när det kommer till vad kyrkan ska göra.

Det är kyrkoval på söndag. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och över 16 år får rösta. Som medlem röstar du på olika nomineringsgrupper. Vissa av dessa är hårdare eller lösare knutna till ett riksdagsparti. Men några är helt fristående.

Men oavsett vilken nomineringsgrupp som utökar sitt inflytande i söndagens val kommer kyrkans uppdrag alltid att vara detsamma.

- Många tror att om socialdemokraterna vinner så blir det deras ideologi som styr, eller om sverigedemokraterna styr så blir det deras ideologi. Men det som egentligen styr kyrkan är ju vårt uppdrag och det är grundat i evangelierna, säger Per Kristiansson, präst i Svenska kyrkan i Malmö.

Uppdraget är fastställt både i svensk lag och i evangelierna. Svenska kyrkans uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission.

Det ska vi göra oavsett vilken ideologi som styr på nationellt, regionalt eller lokalt plan.

Däremot påverkar nomineringsgruppens samhällssyn vilka resurser kyrkan får att utöva detta uppdrag. Därför är detta ett viktigt val, enligt Per Kristiansson.

Exempelvis har de förtroendevalda makt att besluta om hur mycket pengar som går till olika sociala insatser.

- Men vi kommer aldrig att sluta hjälpa utsatta människor. För kyrkan handlar det ju om att möta människan, inte om att fråga om någon är svensk, om någon har uppehållstillstånd, om någon är gammal eller ung.

Bara 13 procent av de röstberättigade medlemmarna röstade i förra valet.

Det är lågt och visar på att det här systemet inte fungerar. Det borde reformeras, det är min personliga åsikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".