Johanna Wästesson Amnesty
Johanna Wästesson är sakkunnig på Amnesty. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
Vellinge

Manifestation mot tiggeriförbud

Vellingebo: "Vi har inget tiggeriproblem"
3:08 min

Organisationer som Svenska kyrkan och Amnesty manifesterade i dag tillsammans med Vellingebor mot det föreslagna tiggeriförbud som kommunstyrelsen klubbat igenom.

Siv och Ulf Adamsson håller inte med de Vellingebor som upplever att tiggeriet är ett problem i kommunen. De kom till manifestationen för att visa att de inte står bakom utvecklingen.

- Det är ju lite ynkligt att det är just Vellinge kommun som går i täten för ett tiggeriförbud. Vi har det väldigt bra här, säger Ulf Adamsson.

Vi har inget tiggeriproblem. Vi har en kvinna som sitter här i centrum och försöker samla pengar till sina barns skolgång och kläder. Det är allt.

Tiggeriförbudet klubbades igenom den 29 augusti av kommunstyrelsen. Om en vecka tar kommunfullmäktige sitt beslut och inför det har Amnesty startat en namninsamling. Att de protesterar i Vellinge i dag handlar om att det här är den första kommunen som kan införa förbud mot tiggeri.

- Och det ser vi som början på nåt som skulle kunna bli en väldigt oroande trend, säger Johanna Wästeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty. 

Hon menar att tiggeriförbud handlar om att förbjuda fattiga människors närvaro i det offentliga rummet. 

- Dessutom riktar sig tiggeriförbud i Europa främst mot den romska gruppen och bygger på föreställningen av att romer inte vill bidra och göra rätt för sig, säger hon.

 Men det finns ju de som anser att tiggeri är ett problem i Vellinge?

 - Ja, men att förbjuda tiggeri är inte ett människorättsligt sätt att arbeta mot fattigdom. Om Vellingebor ser att det inte är rätt att folk tigger så måste de hitta andra sätt för den gruppen att försörja sig.

Siv Adamsson håller med. För henne handlar det om att vara människa och tänka sig in i någon annans situation.

- Tänk om det var vi som hade det så. Jag tror att de som är emot tiggeri de vill bara inte se det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".