Dunkers kulturhus, en av kulturinstitutionerna i Helsingborg där man medvetet jobbat med kultur för nyanlända.
Dunkers kulturhus, en av kulturinstitutionerna i Helsingborg där man medvetet jobbat med kultur för nyanlända. Foto: Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio/Arkiv
Helsingborg

Kultur ska främja integration

"Det handlar om att skapa en långsiktighet"
1:33 min

I Helsingborg ska stadens kulturinstitutioner användas mer medvetet när det gäller att jobba med integration.

Förra året gav politikerna Kulturförvaltningen i uppdrag att utveckla konceptet kultur med nyanlända. Bakgrunden är stadens stora befolkningsökning; 5000 fler helsingborgare, flertalet från andra delar av världen, på bara ett år.

I augusti i år blev rapporten klar. Den utvärderar satsningar som gjorts, som till exempel fri entré för nyanlända till flera av stadens kulturanläggningar, men den pekar också på hur olika integrationssatsningar inom kulturen i staden ska utvecklas. Cecilia Widberg är strategisk utvecklare vid Kulturförvaltningen.

- Det är viktigt att vi når ut till den här målgruppen, där vi pratar om att vi kan använda en liknande modell som "kultur på recept". Vi pratar också om projekt liknande det som heter "Stanna", som Boost HBG genomförde, med Film i Skåne och Filmcentrum i Syd, där man riktade in sig på nyanlända filmarbetare och försökte para ihop dem med etablerade skånska filmskapare, säger hon.

Enligt Cecilia Widberg är förhoppningen att stadens medvetna arbete med kulturen som integrationsmedel, ska fortsätta:

- Det som hände under hösten 2015 var att många var snabba på att svara på det som hände då, genom att starta upp initiativ. Nu handlar det mer om att starta en slags kontinuitet och långsiktighet i det som startades under den tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".