Röstsedlar i kyrkovalet 2017. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.
Kyrkovalet

Präst förvånad över att opolitiska hade svårt i valet

"Säger något om att det är viktigt"
2:55 min

Inte sedan 1950 har så många röstat i kyrkovalet. Att 18 procent av medlemmarna röstade gläder universitetsprästen Maria Bergius i Malmö. Som ändå är förvånad över att de opolitiska kandidaterna hade det så svårt.

– Mycket av diskussionerna inför valet har ju handlat om huruvida partipolitiken hör hemma i kyrkan. I min feed har det funnits många sådana inlägg. Men kanske vet de andra inte riktigt vad de opolitiska står för?

För det var de partipolitiska nomineringsgrupperna som gick framåt mest. Socialdemokraterna fick runt 30 procent av rösterna till kyrkomötet i hela landet. Och Sverigedemokraterna ökade mest, till 9,3 procent.

I Lunds stift som omfattar Skåne och Blekinge blev Socialdemokraterna också störst med 26 procent. Sverigedemokraterna blev näst störst med 15 procent. I stiftet var dock inte alla röster färdigräknade under den tidiga måndagsmorgonen.

Maria Bergius ser det ovanligt flitiga röstandet som ett tecken på att kyrkan är viktig också för dem som inte kommer till gudstjänsten varje söndag.

– Det säger något om att det är viktigt vad Svenska kyrkan är och står för, oavsett vilken sida av den politiska klyftan man står på.

Och även om de politiska obundna hade det svårt i valet så blev POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, störst på lokal nivå i Lunds kyrkofullmäktige med drygt 34 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".