Manusförfattaren Ronnie Sandahl.
Manusförfattaren Ronnie Sandahl. Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio Malmö
Sverige

"Borg gav filmen om sig själv en fyra i betyg , av fem möjliga"

Hör manusförfattaren Ronnie Sandahl.
4:34 min

Redan före premiären var förväntningarna skyhöga, och nu ska filmen upp på bio i alla världens länder utom tre. Nyligen invigde den Toronto International Film Festival, och manusförfattaren och Malmöbon Ronnie Sandahl,  trivs i rampljuset.

Han har skrivit manuset till Borg, men filmen handlar både om tennisstjärnan och hans liv, och relationen till konkurrenten John McEnroe. Två tennisspelare hela världen såg som sina motsatser. Den ene, McEnroe gormade på allt, medan Björn Borg stod vid baslinjen utan att visa en min.

– Ändå är de varandras spegelbilder, säger Ronnie.

Handlingen bygger på Björn Borgs resa från Södertälje till världseliten, och finalmatchen mellan rivalena i Wimbledonmästerskapen 1980 är central i filmen. En match spelad före Ronnie var född.

Jag hade en ingång i båda karaktärerna genom att känna igen mig i både Björn och John, de olika förhållningssätten till raseri.  

Enligt Ronnie är det magkänsla som gäller för att hitta fram till hur verkligheten såg ut, och hur de inblandade kände sig. Magkänslan för vad som är bra, och fantasi nog för att kunna sätta sig in i situationer.  

Filmen hade premiär den 6 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".