Vapen som tullen tagit i beslag. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.
Skåne

Allt fler kriminella beväpnar sig

Polisen: Räknar med att det kan finnas vapen hos alla kriminella
4:01 min

Tillgången på illegala vapen är fortsatt stor i Malmö och polisen ser nu ett allt större spann av kriminella som beväpnar sig och nya platser där vapnen göms.

Rubrikerna om skjutningar mot personer i Malmö har duggat tätt under det första halvåret i år.

– Vi upplever att det är en fortsatt god tillgång på vapen och vi ser att det breder ut sig bland fler av de kriminella. Tidigare var det kanske de grövst kriminella som beväpnade sig, men nu är det också på lägre nivå. Våra kollegor ute som stoppar bilar och gör kontroller måste räkna med att det kan finnas vapen hos alla kriminella, och det behövde man inte göra tidigare på samma sätt, säger Mats Berggren är polismästare och chef för underrättelseenheten vid polisregion Syd.

Fram till 31 augusti i år har Malmöpolisen beslagtagit 125 vapen. Detta innebär att det i snitt har beslagtagits ett vapen varannan dag i Malmö, vilket är något mer än de tidigare två åren.

Under 2015 och 2016 tog Malmöpolisen 165 respektive 161 illegala vapen. Enligt Mats Berggren är det inte ovanligt att vapnen hanteras av minderåriga barn eller göms i så kallade målvaktsbilar, detta i försök att skydda de kriminella från lagföring.

- Vi ser det i kriminalitet överhuvudtaget att man använder icke straffmyndiga för att bära vapen eller narkotika. Men sen ser vi också att man har vapnen gömda i parkerade målvaktsbilar på stan som fungerar som lager.

Innebär det någon risk för allmänheten att vapnen förvaras på det här sättet?

– Inte större risk än andra illegala vapen. De ligger i källarförråd, ovanför ventilationstrummor, nergrävda i skogen. Det finns alla möjliga sätt att gömma dem. De är inte mer tillgängliga för andra i de här bilarna än på andra ställen där de brukar gömmas.

Tidigare i år röstade EU för en skärpning av lagstiftningen kring bland annat stiftade vapen. Dessa används flitigt bland kriminella i Sverige som kunnat köpa dem lagligt i exempelvis Slovenien för att därefter lätt återställa dem till riktiga vapen.

Enligt Mats Berggren är det olika typer av internationella överenskommelser som krävs för att inflödet av illegala vapen ska minska, inte minst när det gäller de vapen som smugglas in från gamla krigsområden. En stärkt vapenlagstiftning där personer som tas med illegala vapen på sig alltid blir häktade är också något som polisen efterfrågat länge.

Under tiden arbetar polisen med ett fortsatt högt tryck mot nyckelpersoner i den kriminella miljön.

– Vi har många som sitter häktade och anhållna, runt ett 70-tal förra veckan bara i Malmö. Vi ser att vi har ett stort tryck på de här kriminella miljöerna och detta är något som hela region Syd kraftsamlar mot. Vi kommer att fortsätta med detta, säger Mats Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".