Henrik Fritzon (S) och Alf Jönsson ny regiondirektör för region Skåne
Henrik Fritzon (S) och Alf Jönsson, regiondirektör för region Skåne. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Skåne

Miljardsatsning ger mer tid för patienter

Fritzon: Det är ett nytt modernt system
1:22 min

Journalsystemet ska vara samma för både primärvården och sjukhusen, och förhoppningen är att det ska bli bättre för personal och patienter. I dag tisdag fattas beslutet.

Det heter sammanhållet digitalt vårdinformationssystem och handlar om att all digital information, journaler och olika e-hälsolösningar ska hänga samman och kommunicera.

Det rör sig om en stor upphandling med en investeringskostad på upp till 1,3 miljarder kronor. Under tisdagen ska först regionfullmäktige ta ställning till pengarna, och sedan ska regionstyrelsen sammanträda om och meddela vem som kommit med det vinnande anbudet.

– Det kommer först och främst att bli en stor förbättring för personalen, men de kommer ju då att kunna satsa mer tid på det patientnära arbetet, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Upphandlingen har pågått i flera månader av ett upphandlingsförfarande som kallas konkurrenspräglad dialog där personal i vården presenterat problem, som sedan anbudsgivarna fått komma med förslag på lösningar på.

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".