Pastejstrid i Danmark

Den danska slakterijätten Danish Crown kräver att företaget Hanegal omedelbart slutar tillverka sin ekologiska, fettsnåla leverpastej. Danish Crown ger Hanegal en vecka på sig att sluta med produktionen, eftersom Danish Crown har patent på fettsnål leverpastej i Danmark.
Den ekologiska fettsnåla leverpastejen från företaget Hanegal säljs i butiker runt om i Danmark. Danish Crown tillverkar inte någon sådan ekologisk pastej, och tänker inte heller börja med det, men utan ensamrätt kan man inte få tillbaka utvecklingskostnaderna för den egna magra leverpastejen, säger informationschefen Gudrun Andreassen till P4 Radio Malmöhus. - Så länge patentet gäller är det vi som har rättigheterna, säger hon. Konsument- och folkhälsoorganisationer är dock inte glada åt att tillverkningen av en mager ekologisk produkt stoppas när alternativ saknas. Slakteriet Hanegals chef Ulrich Kern-Hansen, vars advokater nu letar efter möjligheter för produktionen att fortsätta, är kritisk till Danish Crowns krav. - Det verkar absurt att ett företag ska kunna förbjuda ett annat att tillverka fettsnåla produkter, säger han till P4 Radio Malmöhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".