Nick Crofts och föreståndaren Christian Cramon på Kompasset Kirkens Korshær. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Nick Crofts och föreståndaren Christian Cramon på Kompasset Kirkens Korshær. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Danmark

Tiggeriförbud gav inte färre EU-migranter

"Det kommer lika många hit"
4:18 min

I kväll väntas kommunfullmäktige i Vellinge klubba igenom ett lokalt förbud mot tiggeri. I Danmark skärptes för en tid sedan tiggeriförbudet. Det har inte lett till att färre personer ber om pengar.

Ett minskat tiggeri på gator och torg, men ett oförändrat inflöde av fattiga EU-migranter. Det är två av effekterna av det nyligen skärpta tiggeriförbudet i Köpenhamn. Så sent som i somras skärptes straffet till ovillkorligt fängelse i två veckor.

– Antalet EU-migranter är lika många som tidigare, säger Nick Crofts, som arbetar som gatuplansmedarbetare för välgörenhetsorganisationen Kompasset - Kirkens Korshær.

Enligt forskaren Guri Tyldum är det en större andel migranter som ägnar sig åt enklare brott i Köpenhamn än i de andra skandinaviska huvudstäderna, men om det beror på tiggeriförbudet kan hon inte säga.

– Det vi ser i Köpenhamn är en mycket brutalare miljö med kriminalitet och våld bland EU-migranterna. Det ser annorlunda ut i storstäderna i Sverige och Norge där tiggeriförbud inte finns på det sättet, säger Guri Tyldum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".