Jonatan Jacobson  och Johan Joelsson har skrivit boken Mikronationer : På besök i hemgjorda länder.
Jonatan Jacobson och Johan Joelsson. Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio
Malmö

Drömmen om en mikronation blev en bok

4:34 min

Ladonien, Sweutschland, Seborga och furstendömet Sealand är några av de uppskattningsvis 400 mikronationer som startats världen över. Johan Joelsson och Jonatan Jacobson har skrivit en bok om fenomenet.

De ville själva starta en egen nation i början av 2000-talet, när de bodde med några stycken andra i ett kollektiv. Tillsammans började de skissa på flagga och komponera en nationalsång. Samtidigt såddes fröet till den fascination som nu resulterat i boken Mikronationer : På besök i hemgjorda länder.

Anledningarna till varför staterna uppstår varierar, men kan vara allt från missnöje med rådanade förutsättningar till konstprojekt, eller för att locka turister.

– Fenomenet är inte nytt utan har funnits sedan 1800-talet, när tanken på nationer och nationalstater väcktes, säger Johan Joelsson.

Först på nittiotalet började folk enas om själva begreppet mikronationer. De flesta med egen flagga, mynt, regler och nationalsång. Johan och Jonatan har bland annat besökt Sealand utanför Storbritanniens ostkust, en nation lika stor som en tennisplan.

– Vi åkte dit och träffade prinsen. Hans far Paddy ockuperade platsen när de skulle sända piratradio, en väldigt eggande och komplex historia, säger Jonatan Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista