Rapparen Nicole "NicVibe"Wiberg bidrar med både musik och skådespeleri i Peter Oscarsons uppsättning av Romeo och Julia i Helsingborg.
1 av 4
Rapparen Nicole "NicVibe"Wiberg bidrar med både musik och skådespeleri i Peter Oscarsons uppsättning av Romeo och Julia i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Oldoz Javidi och Gustav Berg gör kärleksparet Romeo och Julia.
2 av 4
Oldoz Javidi och Gustav Berg gör kärleksparet Romeo och Julia. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Lena T Hansson medverkar i uppsättningen av Romeo och Julia på Helsingborgs stadsteater.
3 av 4
Lena T Hansson medverkar i uppsättningen av Romeo och Julia på Helsingborgs stadsteater. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Peter Oscarson, har ett förflutet i Skånska Teatern i Landskrona.
4 av 4
Peter Oscarson, har ett förflutet i Skånska Teatern i Landskrona. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus

Kärlek, hat och pinfärsk rapp

När regissören Peter Oscarson sätter upp Romeo och Julia av William Shakespeare i Helsingborg undersöks hatets mekanismer.

Ung kärlek och ond bråd död är kanske det som de flesta förknippar med Shakespeares 400-åriga klassiker, Romeo och Julia. Men för regissören Peter Oscarson, som med höstens uppsättning på Storan vid Helsingborgs stadsteater gör Skånecomeback, handlar inte minst om att undersöka hatets mekanismer.

- Den utspelar sig i en miljö där människor slåss med varandra, krigar och hatar och kommer nästan inte ihåg varför. Och det där kan man fundera ganska mycket på. Varför vi hamnar i det där "vi och dom", den typen av konflikter som färgar vårt samhälle och våra liv. Och det är mitt i allt det här de här två gör det omöjliga, upptäcker kärleken och till och med går i döden.

En av rollerna, den som amman, gör skådespelaren Lena T Hansson, som efter flera år med bland annat film och tv återkommer till teaterscenen. Annars är det en ganska ung ensemble som medverkar i föreställningen. Regissören Peter Oscarson, som under de senare decennierna kanske mest varit förknippad med Folkteatern i Gävle, har ett långt förlutet i skånskt teaterliv bland annat från Stadsteatern i Malmö och så förstås, från Skånska teatern i Landskrona.

- Det är en slags hemmamiljö för mig. Det var i Skåne jag blev intresserad av teater som litet barn och på stadsteatern i Malmö jag gick på balettskola fem dagar i veckan och spelade barnroller, så lite nostalgi.

- Åren med Skånska teatern var en väldig viktig erfarenhet. Inte minst tiden när vi flyttade till Landskrona och under stort besvär fick vara på den gamla teatern och göra föreställningar både där och på Citadellet. Det har nog färgat oss alla som var med då.

Musiken till föreställningen är gjord av Nicole "NicVibe" Wiberg och Malte "Cikada" Leander. För rappen Nic från Malmö är det första gången hon skriver musik för teaterscenen.

- Det har varit hur spännande som helst. Vi har bara grottat ner oss i kärlek och hat och hur det kan låta i text och ljud. Vi vill att musiken ska kännas helt enkelt. Sedan om det känns bra eller obehagligt, det är upp till besökarrna att avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".