En irakisk flagga Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
1 av 2
En irakisk flagga Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
Irakiska flyktingar tältar utanför Migrationsverket i Malmö. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
2 av 2
Irakiska flyktingar tältar utanför Migrationsverket i Malmö. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
Malmö

Osäker framtid för asylsökande från Irak

Irakflykting: "Vi vet att vi inte kan återvända"
4:35 min

I 126 dagar har irakiska asylsökande protesterat mot Migrationsverkets utvisningar. Protesten har lett till nya dödshot på Facebook. Abu Adhab är övertygad om att han kommer att dö om han återvänder till Irak.

Abu Adhab, som han kallar sig, sitter med en filt om sig under det partytält som han och några andra asylsökande från Irak sover under utanför Migrationsverket i Malmö. Regnet smattrar mot de vita plastväggarna medan han förklarar hur han hamnade här.

– Jag jobbade som vakt på ett reningsverk, berättar han.

Lönen räckte inte till så jag började jobba extra med att sälja alkohol.

Det här var innan Irak införde ett förbud mot alkohol 2016. Men redan då fanns religiösa extremistiska miliser som hotade och till och med mördade de som ägnade sig åt alkoholförsäljning, enligt Abu Adhab.

Han berättar att han och två andra kollegor som också sålde alkohol hotades till livet av en shiitisk milis. Tillsammans flydde de norrut till Bagdad. Men en dag ringde telefonen. Någon hade mördat hans två kollegor. Där och då beslöt han sig för att lämna landet.

Irakkännaren Thair Imsail är konfliktexpert på Olof Palme-centret. Han bekräftar att det finns en hotbild mot dem som säljer alkohol i landet.

– För det mesta man måste vara noggrann, väldigt, väldigt noggrann om man säljer alkohol i Irak. Man kan inte skylta med det.

Enligt Tahir Ismail är säkerhetsläget i Irak är komplicerat. I norra delarna av landet pågår strider mot IS. I Basrah, där Abu Adhab kommer från, bedöms läget som säkrare. Men det finns spänningar i mellan olika grupper i samhället och staten har inte full kontroll.

– Den irakiska milisen har inte nått dit än att de kontrollerar situationen och kan trygga alla medborgares säkerhet, säger han.

Hot sprids på Facebook

Straffet för den som bryter mot lagen är höga böter, inte döden, poängterar Thair Ismail. Men enligt Abu Adhab spelar det ingen roll han är övertygad om att han kommer att dö om han skickas tillbaka till Irak. Sedan han och de andra irakierna som sover i tältet började protestera mot Migrationsverkets utvisningar till landet, har dödshoten fortsatt. Nu sprids hoten på Facebook.

I sin mobiltelefon visar Abu Adhab en bild från en av deras manifestationer i Sverige. Bilden har lagts upp i en facebook-grupp för en religiös milis, med dödshot. Gruppen har 58 000 medlemmar. Enligt Abu Adhab har han berättat om hoten för handläggaren på Migrationsverket men svaret han fick var att myndigheten inte tar hänsyn till uppgifter som kommer från Facebook.

Detta kan påverka oss väldigt negativt, vi vet att vi inte kan återvända.

– Det är lika bra att säga som det är och att vi har en regim som inte kan säkra säkerheten för medborgarna, berättar Abu Adhab.

Migrationsverket vill inte medverka i en intervju, men skriver i ett mejl till P4 Malmöhus att uppgiften om att de inte beaktar hot i sociala medier är felaktig.

"Vi tar ställning till och gör en bedömning av samtliga uppgifter som inkommer i ett asylärende som går att hänföra till skyddsskälen."

Abu Adhab är i färd att överklaga det avslag som han fått på sin ansökan om asyl i Sverige.

– Jag vill leva mitt liv som en vanlig människa som lever ifred, jobba, gå i skolan, jag vill bara leva, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".