Hörby kommunskylt. Foto: Jonathan Hansen/SR
Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio.
Hörby

Handlare rasar mot torgombyggnad i Hörby

"Vet inte om vi kan överleva"
5:06 min

Planerna på att bygga om Gamla Torg i Hörby har lett till starka protester, inte minst bland ortens handlare. En protestlista med över 1700 namn har lämnats över till kommunen.

Britt Ekeblad på Brannings Ur & Guld i Hörby är en av de som oroas över planerna som bland annat innebär att parkeringsplatserna på torget kommer att försvinna och en av infarterna till torget att stängas.

– När inte kunderna kan komma in bekvämt till butikerna så vet vi inte om vi kan överleva.

Är det många av företagarna som befarar det?

– Ja, det är det.

Det handlar om en ombyggnad för nästan 40 miljoner kronor som är tänkt att påbörjas under våren 2018. Beslutet har klubbats igenom i kommunfullmäktige.

Syftet är att anpassa Hörby och torget till det regionala superbusskonceptet och samtidigt skapa ett kommuntorg med fler uteserveringar.

För att göra det kommer man bland annat att ta bort parkeringsplatserna på torget, samt på Storgatan och stänga en av infarterna till torget. Trafikkaos, lastbilar som inte kan komma fram med sina leveranser till butikerna och kunder som väljer bekvämare shoppingalternativ på annat håll är några av farhågorna hos handlarna.

Kommunpolitikern Jan-Åke Boulkizz, 2:e vice ordförande för SD i tekniska nämnden, är en av dem som är kritisk till planerna.

- -Vi har varit emot detta från första dagen då det kom på tal. Bussarna fungerar idag, även om de har det lite trångt.

Vi tycker att det är för mycket pengar som man kunde ha lagt på annat istället, vård och skola till exempel.

Susanne Meijer (S), kommunstyrelsens ordförande i Hörby, säger att planen är att ha samma antal parkeringsplatser i centrum som tidigare men att det ännu är oklart var dessa kan ligga.

– Det kommer att bli ett mer tillgängligt torg med mer grönska, mer utemiljöer och sittplatser. Gamla torg är pärlan och det är den vi ska visa upp när folk kommer till oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".