Katastrofövning i en tunnel. Foto: Drago Prvulovic /TT BIld
Räddningstjänsten är en av många aktörer när man övar katastrofter .Foto: Drago Prvulovic /TT BIld
Skåne

Sverige ett europeiskt föredöme för krisberedskap

Per Holmberg, MSB: Vår skyldighet att hjälpa andra EU-länder
4:20 min

Naturkatastroferna har avlöst varandra de senaste veckorna – och här hemma i Sverige förbereder och utbildas ledare från hela Europa, för att förbättra beredskapen vid just sådana här händelser.

Orkanen Irma skördade en mängd människoliv förra veckan, häromdagen drabbades Mexiko återigen av ett stort jordskalv, och nu drar orkanen Maria fram över de karibiska öarna.

Även om det handlar naturkatastrofer tusentals mil bort så är svenska myndigheter beredda att dra sitt strå till stacken.

– Just i dag gör vi en internationell EU-utbildning med 19 olika länder för att lära ut att bygga upp en koordineringsstab vid just sådana här katastrofer. De är till för att underlätta för drabbade länder, med exempelvis att ta emot hjälpen som kommer från andra länder, säger Peter Holmström.

Han är internationell lärare på den internationella enheten vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. I dag var han på besök hos P4 Malmöhus för att berätta hur utbildningen går till och varför just Sverige utbildar andra länder i krisberedskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".