Sadeq al-Ghaffari i köket i nya bostaden. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Sadeq al-Ghaffari i köket i nya bostaden. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
#ettnyttsverige

Ett liv på vänt för Sadeq

Sadeq om sommarjobbet: Bra upplevelse
3:19 min

Efter en sommar med jobb och ny lägenhet fokuserar nu Sadeq al-Ghaffari all sin energi på att plugga inför kunskapsprovet som kan ge honom svensk läkarlegitimation.

Det immar på fönsterrutan till den lilla ettan när Sadeq kokar tevatten till oss. Han flyttade från Malmö hit till den lilla byn Dörarp i Småland i december förra året och bodde två dörrar bort med två kompisar tills för några veckor sen, då han fick det här egna boendet efter att hans kompisar flyttat vidare.

– Jag har inte så mycket att göra här. Nu börjar jag känna mig ensam för jag har inga kompisar. Ibland känner jag mig uttråkad. Men jag fokuserar på att plugga, äta, sova och träna. Det är allt som jag gör.

Vi sätter oss vid det lilla träbordet i det kombinerade vardags- och sovrummet. För några veckor sen slutade Sadeq sitt sommarjobb. Han har arbetat som personlig assistent till en multisjuk man i Ljungby. Hans första jobb i Sverige.

– Det var en bra upplevelse att komma in i systemet och att försörja mig själv. Jag kan bidra till någonting, att jag kan hjälpa en annan person, att betala skatt...alltså att jag är här, att jag finns i Sverige. Inte bara bo på flyktingförläggning och få bidrag varje månad. Så det känns bra.

Sadeq har fortfarande inte, efter två år i Sverige, fått något besked från Migrationsverket om sin asylansökan. Han har inte ens fått göra färdig sin intervju som påbörjades i mars i år.

Väntan är plågsam, säger han, men han försöker fokusera på att plugga inför kunskapsprovet som han ska göra för att kunna få svensk läkarlegitimation.

– Om jag lyckas med det så närmar jag mig att få kunna stanna här. Jag vill inte bara vänta och vänta. Så det är ett avgörande prov för mitt liv. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".