Gloria Nordlund som driver äppelodling utanför Lund mumsar på ett äpple av sorten Discovery. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Gloria Nordlund mumsar på ett Discovery-äpple. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Skåne

Så förvarar du dina äpplen bäst

"Lagra i max åtta grader"
2:26 min

Äppelodlarna har bråda dagar just nu. I helgen ska Gloria Nordlund som driver odling utanför Lund skörda Aroma och Rubinola. Det gäller att välja rätt tidpunkt - och sedan förvara frukten på bästa sätt, säger hon.

– Det är inte vi som bestämmer tiderna när vi ska göra saker och ting. Det ska göras nu och inte när jag har tid eller lust, förklarar Gloria som drivit äppelgård i mer än trettio år.

Plockar man äpplena för sent så blir hållbarheten mycket kortare.

– När en del säger att svenska äpplen inte är goda utan blir mjöliga - då är det inte sortens fel. Utan det är för att man plockar dem för sent och lagrar för varmt, säger Gloria Nordlund.

Just lagringen är mycket viktig, framhåller hon.

– Man ska lagra dem i max åtta grader, som i en kyl. Men det är sällan som en familj har en kyl där äpplena kan förvaras utan att det finns potatisar, päron eller tomater i samma utrymme. För de får äpplena att mogna fortare.

Därför tipsar Gloria Nordlund om att ta en gammal kylväska och borra hål i den så det kommer in luft. Dra sedan en filt över och ställ ut på balkongen, är hennes råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".