Carl Johan Sonesson (M), sjukvårdspolitiker, Region Skåne Foto: Christiaan Dirksen/Region Skåne
Carl-Johan Sonesson (M). Foto: Christiaan Dirksen/Region Skåne.
Skåne

Moderaterna: För lite till vårdcentralerna

"Vårdcentralerna behöver mycket mer pengar"
2:33 min

Satsningen på primärvården är alldeles för liten - och en skattehöjning gör ingen nytta så länge man inte har kontroll på kostnaderna. Så säger Moderaternas regionråd Carl-Johan Sonesson om det rödgröna förslaget till regionbudget.

– Vårdcentralerna behöver mycket mer pengar, säger oppositionsledaren och poängterar att primärvårdens andel av budgeten var större under det tidigare styret då alliansen regerade tillsammans med Miljöpartiet.

– När vi slutade gick över 18 procent till primärvården. Nu är man nere på 15 procent.

Också tanken på en skattehöjning på 23 öre får tummen ned från Carl-Johan Sonesson. Även om det skulle kunna vara vettigt att ta in pengar för att slippa låna så mycket till investeringar. 

– Hade man haft kontroll på kostnadssidan så, men de har ett underskott i sin driftsbudget som de inte har kontroll på. Min farhåga är att hela skattehöjningen på 23 öre får gå in i vanlig verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".