Skor på ett HVB-hem
Skor på ett HVB-hem Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ensamkommande flyttades efter anmälan om övergrepp

"förekommit droger, alkohol och sexuella övergrepp"
1:40 min

Malmö stad har akutflyttat sju barn från olika HVB-hem, sedan Inspektionen för vård och Omsorg, IVO, slagit larm om grova missförhållanden.

– Det som anmälan säger är att det förekommit droger, alkohol och sexuella övergrepp, från barn som bott där mot barn som kommit dit. Personal har vetat om det här och inte gjort det de ska göra. Det framkommer också i anmälan att personal ska ha bjudit hem barn till sig där det också förekommit droger och alkohol, säger Anna von Reis, avdelningschef vid Malmö stad.

Anmälan har gjorts anonymt, men bedömdes så trovärdigt att socialförvaltningen i Malmö omedelbart flyttade de sju barn som kommunen placerat i två av de tre utpekade HVB-hemmen. Det rör sig om ensamkommande pojkar under 18 år.

Ekot har inte fått tag på vårdgivarna bakom de två HVB-hemmen, men Joonas Terje, enhetschef vid IVO:s avdelning Syd, säger att vårdgivarnas uppfattning är att påståendena är grundlösa, men att de ändå ska göra en intern utredning.

Malmö stad agerade på den orosanmälan som de fick från IVO. Uppgifterna i den har nu lämnats över till polisen, säger Joonas Terje.

– Vi har överlämnat uppgifterna till polisen med stöd av förvaltningslagen. Det här borde polisen ha, men vi har inte själva några säkerställda verifierade uppgifter eller en utpekad gärningsman eller utpekat offer. Därför har vi inte själva gjort en formell polisanmälan, säger Joonas Terje.

Trots alla frågetecken som kvarstår om vad som hänt tycker Anna von Reis att det var rätt att agera snabbt.

– Det handlar så klart om att värdera om det här är något vi måste agera på. Och eftersom det var så mycket detaljer så gjorde vi bedömningen att vi ville flytta barnen därifrån, säger Anna von Reis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".