Sverker Haraldsson är aktuell med boken Malmö Folkets Park.
Sverker Haraldsson är aktuell med boken Malmö Folkets Park. Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio
Malmö

Folkets park - en unik grön lunga

"En stad utan parker är fattig"
5:05 min

Folkets Park i Malmö är världens äldsta folkpark och idag en av Sveriges mest besökta platser. Sverker Haraldsson, verksamhetsledare för parken 2006-2011, har skrivit boken om den 120 år gamla stadsoasen.

Vad är en stad utan sin park? Sverker Haraldsson, verksamhetsledare för parken under fem år, pekar på forskning som visar parker gör oss lugna och friska, men att den också är viktig för människors möjligheter att mötas. Dricka kaffe, prata politik och lyssna på tal.

Att just Malmö Folkets park är gammal är inte så konstigt, parker är en gammal företeelse och skapades främst för arbetare som inte var välkomna i borgerlighetens stora vackra trädgårdar.

Sverker Haraldsson ser också fördelarna med att en del grönområden stämplas som parker, nu i en tid när förtätning av städer är allt mer populärt.

Titeln park visar på att platsen är fredad och värd att bevara, så att man inte börjar nagga i kanten och bygga bostäder just där.

Moriskan kom till när Arbetarrörelsen tog över parken och bestämmer sig för att bygga. Då, i början av seklet 1900, är de arabiska och moriska stilarna trendiga, därav arkitekturen.

Parken har haft upp och nedgångar, och glansdagarna hittar vi på 1940-talet.  

– Året 1947 är guldåret med 750 000 besökare, alla betalade entré, 350 personer jobbade i parken som hade fem egna orkestrar, säger Sverker Haraldsson.

Hör mer om boken Malmö Folkets park i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".