Shorash Atroushi, kurd i Malmö som röstade för självständighet för irakiska Kurdistan. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Shorash Atroushi. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Malmö/Irak

Stor dag för Shorash - röstade för frihet

"Över 95 procent kommer att rösta ja"
3:40 min

Den största dagen i livet - så beskriver Shorash Atroushi, kurd i Malmö, folkomröstningen i irakiska Kurdistan i dag om självständighet.

Han kunde inte som många andra åka ned för att rösta på plats, men lämnade istället sin röst på nätet.

– Det var lite problem med registreringen först, men i går lyckades jag, berättar Shorsah Atroushi.

Någon tvekan om hur han skulle rösta i folkomröstningen om självständighet fanns aldrig.

– Självklart ett ja. Jag gissar att över 95 procent kommer att rösta ja. Det handlar om frihet, att bestämma själv över sitt öde. Och det är stort.

Grannländerna är inte lika positiva till folkomröstningen. Turkiet hotar med sanktioner och avstängda oljeledningar, och Iraks centralregering vill inte heller ha folkomröstningen.

Regimen i Bagdad gör också anspråk på en del områden som kurderna anser ska ingå i det nya självständiga Kurdistan. Bland annat gäller det oljestaden Kirkuk.

– Som kurd strävar vi efter vår egen mark, inte mer. De har försökt arabisera Kirkuk i åratal, men det är kurdisk mark, säger Shorsah Atroushi.

Han väntar sig strängare sanktioner och hot om militärövningar vid gränsen när självständigheten utropas. Fast förr eller senare kommer det att släppa, är han övertygad om.

– Vi vet vad som väntar. Men vi ska kämpa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".