Rådhustorget i Landskrona. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Landskrona

Barn som flytt ska få bättre stöd

"Samarbetet en ypperlig möjlighet"
3:31 min

Barn och unga som flytt oroligheter och krig och hamnat i Landskrona ska nu få bättre stöd. Kommunen inleder ett samarbete med Bris om att starta grupper där de unga kan träffas.

– Även om vi har ett bra stöd idag så känner vi att vissa områden kan förstärkas, säger Landskronas migrationsstrateg Lena Alderskiöld.

– Det gäller framförallt de barn som behöver mer stöd än behandling, och där stödet kan komma från andra håll än deras boende eller skola. Då är det här samarbetet en ypperlig möjlighet.

Tillsammans med Bris, Barnens rätt i samhället, kan man ordna mindre grupper som träffas utanför boendet. Det ska ge bättre möjligheter att hantera symptom och reaktioner på flykten, och att klara ångest och sömnsvårigheter.

– Det är tufft att vara femton-sexton år, och att sedan komma hit ensam med ett trauma gör ju inte livet enklare, konstaterar Lena Alderskiöld.

Men stödet är inte bara tänkt för ensamkommande, utan också för nyanlända barn och unga som kommit hit med sina familjer.

– Vi har inte alltid uppmärksammat deras behov, säger hon. Vi ska rekrytera genom skolans värld och olika fritidsarenor. Och genom att informera deras föräldrar inom Sfi-undervisningen.

Lena Alderskiöld tror inte att det blir svårt att hitta ungdomar som vill vara med i stödgrupperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".