Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
De medicinska sekreterarna säljer nu sin kalender. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
De medicinska sekreterarna Jessica Roswall, Carina Polner och Emma Jonsson säljer nu sin kalender. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Osynlig yrkesgrupp i vården skapade kalender

"Många vet inte att vi finns och vad vi gör"
3:59 min

Medicinska sekreterare på öron-näsa-halskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund har gjort en kalender för att uppmärksamma yrkesgruppen. De anser att de är en osynlig grupp i vården med dåliga villkor.

Idén föddes i februari ur en besvikelse efter en utlovad lönesatsning.

– Då skulle vi få 300 kronor i månaden för väl utfört arbete, och det var deras satsning. Det kändes som ett hån, säger Jessica Roswall, medicinsk sekreterare på öronkliniken i Lund.

– Det var egentligen där allting började. Det blev väldigt mörkt på öronkliniken, säger Carina Polner, medicinsk sekreterare.

Hur kom ni på att ni skulle göra en kalender?

– Jag tänkte att en kalender är något som sitter uppe ett helt år, och så satt vi och pratade på jobbet och alla var jättepeppade, så då körde vi igång.

Carina Polner och Jessica Roswall står under lunchen den här dagen tillsammans med kollegan Emma Jonsson vid ingången i Blocket på sjukhuset i Lund och säljer sin medicinska sekreterarkalender. De upplever att de är en bortglömd yrkeskår i sjukvården.

– Det är vi absolut. Det är därför vi gör detta, för vi måste synas, säger Carina Polner.

Varför är det så, tror ni?

– Det är nog många som inte vet att vi finns. Vi syns inte bland patienter, utan vi sitter i bakgrunden och tar hand om remisser som kommer in till kliniken och bokar in besök. Det är nog därför många inte vet att vi finns, säger Emma Jonsson.

– Hela sjukvården skulle fallera ganska snabbt, om vi sekreterare inte var här, för vi håller reda på allting, säger Carina Polner.

För att jobba som medicinsk sekreterare och få skriva i journaler behövs en tvåårig yrkesutbildning. Ingångslönen är enligt Jessica Roswall 21 500 kronor, och i dag är det svårt att locka folk till yrket. Kalendern, som de medicinska sekreterarna nu gjort, är alltså tänkt att uppmärksamma vad sekreterarna gör och vilken betydelse de har, och det har de illustrerat i bilderna.

– Vi belyser våra olika yrkesaspekter. I oktober till exempel är det en kollega som sitter som spindeln i nätet, och det är precis det som vi är, säger Emma Jonsson.

April månad illustreras med en bild på en detektiv med förstoringsglas, hatt och pipa.

– Det är jag som är detektiv på bilden, för det är mycket detektivarbete. Läkaren kanske säger att journalkopian ska skickas till doktor Svensson, men var jobbar doktor Svensson? Eller man ska kanske begära journaler från ett annat sjukhus, och patienten vet ibland inte själv var de har varit, och då får man försöka luska reda på det, berättar Jessica Roswall.

Pengarna från försäljningen går till Cancerfonden, och hittills har de medicinska sekreterarna på öronkliniken sålt runt 200 kalendrar. En som köper en kalender den här dagen är Lena Palm, medicinsk sekreterare på njurmottagningen i Lund.

– Jag blev intresserad och ville ha en sådan på mitt jobb. Det är jätteviktigt att uppmärksamma yrkesgruppen, för vi är faktiskt viktiga människor inom vården, säger hon.

Responsen på kalendern har varit stor, och folk från hela landet har hört av sig.

– Vi har fått mycket positiv feedback. "Äntligen", "jättebra initiativ" och folk har skrivit på Facebook, säger Jessica Roswall.

Vad hoppas ni att det ska leda till?

– Att vi kan locka fler till yrket, säger Emma Jonsson.

– Lönen måste upp. Det är därför ingen vill utbilda sig. Även om de kanske tycker att yrket är intressant, så vill man inte, när man får så dåligt betalt, säger Carina Polner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".