En skånsk flagga i gult och rött. Foto: Roger Wikström/TT
En skånsk flagga i gult och rött. Foto: Roger Wikström/TT
Skåne

Skåneflaggan kan bli officiell

Henrik Fritzon (S): "Vi tar fram ett flaggreglemente"
3:00 min

Den skånska flaggan är den äldsta regionala flaggan - men har ändå ingen officiell flaggstatus. Det vill regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Henrik Fritzon, ändra på.

Utan flaggstatus får den inte användas i officiella sammanhang, eller hissas bredvid den svenska flaggan. Henrik Fritzon vill ha det annorlunda.  

– Vi har en stark regional identitet, vi tycker nog ofta att det är lika viktigt att vi är skåningar som att vi är svenskar, kanske viktigare än att vi är svenskar, säger Fritzon. 

Tanken är att med officiell status är det möjligt att flagga utanför rådhuset eller kommunhuset. I övrigt är det inga skillnader, folk använder Skåneflaggan på faser och utanför butiker. Henrik Fritzon tycker också att flaggan är vacker.

– Den anspelar på den danska flaggan, har en folklig förankring, och aldrig utnyttjats eller fått en dålig stämpel, den förknippas bara med Skåne på ett positivt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".