En sträng kokain.
Ett av Tullverkets största beslag leder nu till åtal. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Helsingborg

Försökte smuggla knark i biltak

I ett dolt utrymme i biltaket försökte en 26-åring smuggla nästan 32 kilo narkotika. Nu åtalas han.

Det var i början av året som en 26-årig man stoppades vid färjeläget i Helsingborg efter att tullpersonalen fattat misstankar och tog ut bilen för kontroll.

I ett väl dolt utrymme i bilens tak upptäcktes 21,8 kilo kokain och 10,1 kilo heroin förpackat i 45 paket, uppger Tullverket.

Utrymmet var konstruerat som en låda mellan ytter- och innertak på personbilen. Beslaget tillhör ett av de större som Tullverket gjort.

– Kokainhalten är ovanligt hög i den beslagtagna narkotikan, mellan 86 och 92 procent. Det gör att partiet kan spädas ut flera gånger och värdet på narkotikan ökar samt ännu fler personer kan hamna i missbruk, säger Erik Friberg, chef på Tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

Ett parti kokain av den här storleken har ett uppskattat värde på över 7,6 miljoner kronor och heroinets värde uppskattas till cirka 3,3 miljoner kronor i missbrukarledet. Eftersom kokainhalten i det här beslaget var avsevärt högre än normalt uppskattas marknadspriset ännu högre.

Utredningen har innehållit många förhör och internationella kontakter. I utredningen har även framkommit att den misstänkte fått i uppdrag att rekognosera gränspassagerna. Om den misstänkte döms riskerar han fängelsestraff i den övre delen av straffskalan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".