Hand håller i Skånetrafikens jojokort.
Skånetrafiken håller på att ta fram ett nytt system som ska underlätta för skolelever att uppgradera sitt jojo-kort. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR

Nytt system ska lösa problem med Jojo-kort

Skånetrafiken: Våra system är ganska ålderstigna
0:24 min

Majoriteten av alla elever i skånska skolor kan inte uppgradera sina Jojo-kort. Nu tar Skånetrafiken fram ett nytt system som ska lösa problemet.

Sedan två år kan elever vid skånska skolor köpa till en uppgradering till det Jojo-kort kommunen delar ut till de elever som bor långt från skolan. Det uppgraderade kortet fungerar även på kvällar och helger och ska säljas av kommunerna till skoleleverna. 

Men många kommuner tycker att försäljningen av de så kallade pluskorten leder till för mycket administrativt arbete. I dagsläget erbjuder bara åtta av Skånes 33 kommuner uppgraderingen. 

– Vi tycker att Skånetrafiken skulle kunna sköta detta. De har ju administrationen till det. Så blir det en lösning iställer för 33, säger Gustav Schyllert (M), ordförande i utbildningsnämnden i Vellinge kommun. 

Skånetrafiken kan inte sälja pluskorten direkt till eleverna, eftersom de har tecknat avtal med kommunerna. 

Men nu tar företaget fram ett nytt system som ska göra detta möjligt i framtiden. Exakt hur det nya systemet kommer se ut är inte klart, men ambitionen är att det ska åtgärda problemen med pluskorten. 

– I och med att vi tar fram det här nya systemet blir det smidigare för kommunerna och smidigare för oss, säger Rikard Olsson, segmentansvarig för kommunerna på Skånetrafiken. 

Tror du att det här problemet kommer avhjälpas med det nya systemet? 

– Det tror jag, säger Rikard Olsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".