Polis vid gränskontrollen vid Hyllie tågstation i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Gränskontroll i Hyllie. Foto: Johan Nilsson/TT.

EU föreslår längre gränskontroller vid terrorhot

0:46 min

Efter påtryckningar från flera EU-länder föreslår EU-kommissionen att de inre gränskontrollerna ska kunna förlängas i upp till tre år – om det finns ett allvarligt hot mot ett lands inre säkerhet.

Det här ska bara kunna ske under extraordinära omständigheter, till exempel om det råder undantagstillstånd, enligt migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.

I dag får enskilda EU-länder återupprätta gränskontrollerna i maximalt sex månader om det finns ett "hot mot den allmänna ordningen eller mot landets säkerhet". Men efter flera terrordåd runtom i Europa så behöver tidsgränserna ändras, anser EU-kommissisonen.

Justitieminister Morgan Johansson är positiv till EU-Kommissionens förslag.

– Vi välkomnar att EU-Kommissionen har gjort en sådan översyn. Det har gjorts mot bakgrund av bland annat det förändrade säkerhetsläget. När Schengenreglerna infördes en gång såg situationen annorlunda ut, säger Johansson.

Hur kommer Sverige att göra? Kommer vi att behålla gränskontrollerna efter den 11 november?

– Vi kommer att återkomma till den frågan när vi närmar oss tiden då de löper ut, det vill säga den 11 november.

Kommissionen har lyssnat på länder som Frankrike, Tyskland, Österrike och Danmark som krävt förlängda gränskontroller. Men länderna får inte besluta helt själva – efter ett år ska EU ta beslut. EU ska också att skärpa övervakningen av länderna för att garantera att kontrollerna verkligen är nödvändiga och att reglerna inte missbrukas.

Däremot gick EU-kommissionen inte med på längre tidfrister när det gäller de gränskontroller som motiveras med det ökade migrationstrycket. Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge har under två år tillåtits ha gränskontroller med hänvisning till migrationsströmmarna över Medelhavet och risken för att migranter ska ta sig från Grekland norrut.

Nu finns inte längre den risken, konstaterade EU-kommissionär Avramopoulos, och de nuvarande gränskontrollena måste därför upphöra senast den 11 november.

Däremot kan Sverige och de övriga EU-länder redan med de nuvarande reglerna införa nya gränskontroller om de hänvisar till andra hot till exempel  terrorhot, sa Avramopoulos. Men betonade han, det kan bara ske som en allra sista utväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista