Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Barn stängs av från dagis när avgiften inte betalas

Publicerat torsdag 28 september 2017 kl 04.37
Trelleborgs kommun: "De som behöver hjälp får det"
(2:23 min)
En räkning och ett förskolebarn som leker med hink och spade i en sandlåda. Foto: Anders Ahlgren och Jessica Gow /TT
Foto: Anders Ahlgren och Jessica Gow /TT

Ett tiotal barn har hittills i år blivit avstängda från förskolan på grund av obetalda barnomsorgsavgifter. Det visar en rundringning som P4 Malmöhus gjort bland några skånska kommuner.

–  Det är väldigt få barn som stängs av, säger Dragana Lapcevic, administrativ chef på bildningsförvaltningen i Trelleborg.

Ystad, Svedala, Trelleborg och Höör är några av de skånska kommuner som stänger av barn från den kommunala förskolan på grund av obetalda barnomsorgsavgifter.

– Vi kan inte ta ifrån vårdnadshavarna deras ansvar. Vi kan lotsa vidare så att de får den hjälp och det stöd som de behöver, säger Dragana Lapcevic.

Särskilda skäl

Hittills i år har totalt har ett tiotal barn stängts av från sina förskolor i de kommuner som P4 Malmöhus varit i kontakt med. Barn i åldern tre till fem år kan gå kvar på så kallad allmän förskola som är avgiftsfri och erbjuds till samtliga barn, vanligtvis i 15 timmar per vecka. Övriga barn måste stanna hemma om inte kommunen beslutar om att de får ha kvar sin placering på grund av särskilda skäl.

– Vi är väldigt angelägna om att föräldrarna är informerade om att det finns allmän förskola för de barn som behöver en plats, säger Annika Kraft, biträdande utbildningschef på Svedala Kommun.

Kommuner gör olika

Flera kommuner erbjuder de berörda familjerna hjälp i form av avbetalningsplaner eller ekonomisk rådgivning. Andra skickar obetalda fakturor till inkasso efter 30 dagar. Vissa kommuner gör även en orosanmälan till socialtjänsten.

– Vi tar kontakt med respektive förskolechef och informerar om att den här risken föreligger så att de kan ta kontakt med socialtjänsten och lämna en orosanmälan om det är så att man bedömer att det här barnet har ett behov av en placering på grund av sina egna behov.

Finns inga riktlinjer

Flera kommuner väljer att inte stänga av barn alls, däribland Lund och Staffanstorp. I Malmö har man valt att låta skulden bestå som en fordran och i Vellinge stänger man sedan 6-7 år inte av några barn med hänvisning till barnkonventionen och barnets bästa. I Vellinge har cirka 20 familjer som inte betalat sin förskole- eller fritidsavgift i år fått en påminnelse. Efter 20 dagar har deras obetalda fakturor gått till inkasso.

Skolverket har inga riktlinjer eller rekommendationer när det gäller barn som stängs av från förskola. Enligt Skolverket är det upp till varje kommun att avgöra hur man hanterar frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".