Gågata.
Gågatan Ströget i Köpenhamn. Foto: Helena Landstedt/TT
Köpenhamn

Storstäderna terrorsäkras – vem betalar?

Danska säkerhetspolisen har beordrat terrorsäkring
1:28 min

Efter terrorattackerna i bland annat Stockholm, Berlin, Nice och Barcelona, ska nu danska städer terrorsäkras. Men det råder oenighet om vem som ska stå för notan.

På gågatan Ströget i centrala Köpenhamn står stora betongbarriärer uppställda. De sattes snabbt upp efter lastbilsattacken mot julmarknaden i Berlin i vintras.

Det är tänkt att de ska skydda mot liknande attacker som de i Berlin, Stockholm, Nice och nu senast i Barcelona där en gärningsmän använde lastbilar som vapen

Både Köpenhamn och andra större danska städer ska terrorsäkras, det har danska säkerhetspolisen, PET, beordrat.

Men då kan det röra sig om betydligt större investeringar än bara några hinder i betong. Det kan handla om bommar som kan hindra bilar, dubbla fasader på vissa byggnader så att bara den yttersta skadas vid en explosion med mera.

Men frågan är vem som ska stå för notan, för det kommer att kosta. Här i Köpenhamn räknar man med att behöva investera över hundra miljoner danska kronor bara för att göra stadskärnan säkrare.

Flera danska borgmästare gör nu gemensam sak och kräver att det är staten som ska betala, annars kanske man måste prioritera ner andra projekt för att terrorsäkringen ska rymmas inom den kommunala budgeten.

Medborgarnas säkerhet är först och främst en fråga för staten resonerar man.

Men den danska regeringen har hittills varit kallsinnig inför borgmästarnas krav. Finansminister Kristian Jensen anser att det här är något som kommunerna själva får lov att stå för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".