En man drar en kvinna i håret och kvinnan försöker värja sig genom att skjuta mannens händer ifrån sig.  Foto: Claudio Bresciani/TT
1 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT
Jenny Fugleberg, advokat, målsägandebiträde Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
2 av 3
Jenny Fugleberg, advokat, målsägandebiträde Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
Stina Karlgrund, chef, Malmöpolisens sektion för våld i nära relationer. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
3 av 3
Stina Karlgrund, chef, Malmöpolisens sektion för våld i nära relationer. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
Malmö

Polisen sviker offer för familjevåld

Advokat: "Hon gav upp och flyttade"
4:14 min

Koncept Karin där polisen samarbetar med socialtjänsten för att vuxna och barn ska våga anmäla våld inom familjen är hårt ansträngd. Hundratals ärenden ligger på hög och ingen har tid att utreda.

Under namnet Koncept Karin har polisens sektion för våldsbrott i nära relation och socialtjänstens Kriscentrum samarbetat sedan ungefär tio år tillbaka. Samarbetet har varit unikt i Sverige, och går bland annat ut på att polisens utredare sitter vägg i vägg med Kriscentrum. Lokalerna är hemtrevliga för att skapa trygghet. Målet är att underlätta för vuxna och barn att våga anmäla och vittna om våldet inom familjen.

Men polisens sektion är sedan lång tid tillbaka hårt ansträngd. I dag ligger över 500 ärenden på hög som ingen har tid att utreda. I värsta fall kan det dröja åratal innan en utredning kommer igång.

Det vet advokaten Jenny Fugleberg som även är verksam som målsägandebiträde. Hon hade nyligen ett ärende som lades ner. Det var 2,5 år gammalt och åklagaren lade ner det för att brottsoffret inte längre ville delta.

– Min klient var på mig i ett och ett halvt år. Jag hade kontinuerlig kontakt med ansvarig hos polisen och sa att någonting måste hända, men sen tillslut så tröttnade min klient och flyttade istället.

Vad tänkte hon om att utredningen dröjde så länge?

– Hon kände sig sviken av samhället. Och den här kvinnan är tyvärr inte ensam, utan anledningen till att jag vågar berätta om detta är att det är så vanligt förekommande att det går inte att identifiera vem det är.

Att utreda familjevåld är svårt. För brottsoffret är det ett stort steg att våga anmäla. Att vittna kan vara en ännu större kamp. De långa handläggningstiderna riskerar att utarma den brottsoffrets förtroende för rättssamhället.

– Man känner sig sviken. När du äntligen tar kraft och vågar anmäla och vågar försöka ta sig ur situationen får man ingen hjälp och får hela tiden höra att det inte finns resurser, säger Jennny Fugleberg.

Men det handlar också om den misstänktes rättssäkerhet som försämras ju längre tiden går.

– Du kan inte lita på vad vittnen säger flera år efter. Inte för att de ljuger, utan för att de helt enkelt inte minns, säger hon.

Jenny Fugleberg lägger inte skulden på enskilda polisutredare. Tvärtom menar hon att de gör ett gott jobb. Ilskan riktar hon uppåt. Det här är ett problem i polisens högsta ledning, anser hon. Från polisens håll beklagar man situationen. Deras utredare räcker inte till.

– Vi mäktar inte med, säger Stina Karlgrund, chef över Malmöpolisens sektion för våld i nära relation.

Finns det någon idé för hur situationen ska förbättras?

– Ja, vi ska införa ett så kallat Snabbspår.

Snabbspåret innebär att Koncept Karin får tillfällig förstärkning av utredare från andra sektioner som kommer in och snabbutreder ärenden där våldet i relationen inte gått så långt ännu.

Det gör man för att samhället tidigt ska markera mot förövaren att våldet inte tolereras. Men alla ärenden passar inte för den metoden.

– Det finns ärenden där våldet hållit på lång tid tillbaka, de kan man inte utreda i ett snabbspår, säger Stina Karlgrund.

Men för advokaten Jenny Fugleberg handlar det inte bara om utredningar som dras i långbänk. Hon anser att hela Koncept Karin är urvattnat.

Tanken från början var att den utsatta skulle hitta all hjälp och stöd under ett och samma tak: polisanmäla, ansöka om kontaktförbud och automatiskt få kontakt med socialtjänsten.

– Många av dessa funktioner är borta nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".