Polisen ska bli bättre på hedersrelaterade brott
Foto: Heiko Junge/TT, Maja Suslin/TT
Malmö

Kriscentrum når inte våldsoffer – utsatta riskerar hamna i våldsspiral

Kriscentrum: Man säger nej av rädsla
3:57 min

Polisen lägger utredningar om våld i nära relation på hög. Samtidigt stängs socialtjänsten ute från att kontakta brottsoffren och erbjuda stöd.

Hos Kriscentrum i Malmö erbjuds våldsutsatta snabbt stöd i den ofta kaotiska situation som de befinner sig i precis efter att de anmält sin partner för misshandel eller övergrepp.

Tidigare har socialsekreterarna på Kriscentrum fått ta del av samtliga polisanmälningar som kommit in och som handlar om familjevåld - ett samarbete som varit unikt i Sverige.

Anmälningar som gäller barn är polisen fortfarande skyldiga att skicka vidare. Men när det kommer till vuxna offer är det bara de som tackar ja som Kriscentrum får ta kontakt med.

– I en akut situation vet vi att man ibland säger nej - trots att man senare kommer på att man kan ta emot hjälpen, säger Mikael Wejsfeldt.

Oroande utveckling

Polisen införde förändringen i maj och nu efter sommaren börjar det synas i siffrorna. I september har ärendena på vuxensidan till Kriscentrum halverats jämfört med samma månad förra året.

Det här oroar Mikael Wejsfeldt - för han menar att den som blivit utsatt för våld av sin partner inte alltid kan göra rätt bedömning av hur mycket skydd den har behov av.

– Vi vet att det sker mord i Sverige i dag med människor som tackat nej till stöd. Vi vill nå alla för att de ska få en chans att förstå vad det är för stöd vi erbjuder. Det är väldigt angeläget.

Lyssna på hela reportaget här ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".