Överfall på offentlig plats
Våld i hemmet kan leda till våld i samhället. Genrebild. Foto: Junge, Heiko

Våld i hemmet kan sprida sig till resten av samhället

"Att lägga resurser på familjevåld är extremt effektivt förebyggande arbete"
4:49 min

Hör P4:s reporter berätta om hur brister i utredningar om våld i hemmet kan bli en grogrund för andra våldsbrott.

Det finns en tydlig koppling mellan att växa upp i en familj där det förekommer våld och att senare själv utsätta andra för våld. Det menar  Mikael Wejsfeldt, chef över Kriscentrum i Malmö. 

– Om vi inte ser de här barnen är det klart att det påverkar hur det ser ut med våld i skolan och samhället vidare. Att lägga resurser på familjevåld tror jag är extremt effektivt förebyggande arbete, säger han. 

Och det finns forskning som ger stöd till teorin att våld i hemmet ofta leder till våldsbrott i resten av samhället. Peter Jansson, lektor i socialt arbete vid högskolan i Dalarna, har intervjuat män som begått våldshandlingar och funnit tydligt stöd för att de ärvt våldets mekanismer från uppväxtmiljön.

– Det handlar om att man lär sig ett sätt att hantera relationer med andra där våld och aggressioner används. Den andra vägen är att man blir utsatt för kränkningar som är skamskapande, det ger en ökad känslighet som vuxen, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".