Gert Lozell
Serieskaparen och 91:an-tecknaren Gert Lozell från Kristianstad Foto: Pressbild.
Kristianstad

91:an-tecknare Gert Lozell prisas

Serietecknaren Gert Lozell från Kristianstad prisas med Adamsonstatyetten för sitt arbete med 91:an. Priset delades ut på Bokmässan under fredagen.

Adamsonstatyetten räknas som Sveriges största och mest prestigefulla seriepris och delas ut varje år av Svenska Serieakademin. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma kvalitetsserier i Sverige och utomlands.

I går var det Gert Lozell från Kristianstad som fick ta emot utmärkelsen under Bokmässan i Göteborg.

– Det är stort, och för mig, personligen, ett väldigt fint erkännande. En morot för fortsatt serieskapande, säger Gert Lozell i ett pressmeddelande.

Han blir därmed den tredje 91:an-tecknaren som får ta emot priset. 1965 gick den allra första Adamsonstatyetten till 91:ans upphovsman Rudolf Peterson. Tio år senare gick priset till Nils Egerbrandt och nu alltså Gert Lozell.

Ett utdrag ur motiveringen:

"Sedan 1987 har Gert Lozellregelbundet tecknat och inte sällan författat 91:an-episoder. Och han har under den tiden – 30 år i år!– märkbart fräschat upp serien, detta bland annat genom att på ett förtjänstfullt vis närma sig den franskbelgiska farsseriestilen."

Inför årets Bokmässa är Gert Lozell aktuell med den nya 91:an-boken ”Skånska kriget”, som han gjort tillsammans med manusförfattaren Claes Reimerthi.

Årets internationella Adamsonstatyett, som också delades ut under fredagen, gick till den norske serieskaparen Steffen Kverneland.

Om Adamssonstatyetten

Adamsonstatyetten räknas som Sveriges största och mest prestigefulla seriepris och delas ut varje år av Svenska Serieakademin. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma kvalitetsserier i Sverige och utomlands. Adamsonstatyetten är uppkallad efter Oscar Jacobssons serie Adamson, som startade i skämttidningen Söndags-Nisse 1920. Priset delades ut för första gången 1965, till 91:an-skaparen Rudolf Petersson. Bland tidigare vinnare återfinns en rad välkända namn, som Jan Lööf, Cecilia Torudd, Lars Mortimer, Martin Kellerman och Liv Strömquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".