Det berömda Medborgarhuset i Eslöv där kommunfullmäktigemötena hålls. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
1 av 3
Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
Eslövs medborgarhus
2 av 3
Verksamhetschefen Ralf Svensson i trappan ned till garderoben - hans favoritplats i Medborgarhuset. Foto: Elinor Strand / Sveriges Radio
Medborgarhuset i Eslöv
3 av 3
Kerstin Klein framför en av telefonhytterna i Medborgarhuset. Foto: Elinor Strand / Sveriges Radio
Eslöv

Unik byggnad firar 60-årsjubileum

"Det är mjukt, varmt och välkomnande"
1:32 min

Här skulle efterkrigstidens ungdomar fostras till goda demokratiska medborgare. Arkitekturen fascinerar ännu - 60 år efter invigningen.

När Ralf Svensson stiger in i Medborgarhuset i Eslöv känner han sig omfamnad. 

- Det är mjukt, varmt och välkomnande, säger verksamhetschefen om huset han älskar. 

Byggnaden invigdes den 28 september 1957. I helgen bjuds därför allmänheten in till guidade visningar och i fokus står att berätta om hur arkitekten Hans Asplund tänkte när han ritade huset. 

Uppdraget gick ut på att rita en byggnad som skulle inrymma kultur, föreningsliv och fostra efterkrigstidens unga Eslövsbor i en demokratisk anda. 

Byggnaden är uppförd i vacker funkisstil. Varenda detalj - allt från dörrhandtag till trappsteg och stolar - är ritade av Hans Asplund. I dag är den K-märkta byggnaden ett populärt resmål för arkitektkontor och studenter från världen över. 

Lyssna på hela inslaget ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".