Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler sägs upp på grund av svartuthyrningar

Publicerat söndag 1 oktober 2017 kl 07.21
"Det är en satsning vi har gjort för att komma tillrätta med det här"
(1:49 min)
Helsingborgshem har cirka 12 000 lägenheter i Helsingborg. I kön finns i dag 57187 registrerade. Av dessa är 9840 aktivt sökande.
1 av 2
Helsingborgshem har cirka 12 000 lägenheter i Helsingborg. I kön finns i dag 57187 personer registrerade. Av dessa är 9840 aktivt sökande. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
Vi vill förhindra att människor utnyttjas, säger Karin Gjörtler, chef för affärsstöd på Helsingborgshem.
2 av 2
Vi vill förhindra att människor utnyttjas, säger Karin Gjörtler, chef för affärsstöd på Helsingborgshem. Foto: Nina Sköldqvist/SRP4 Malmöhus

Vräkningarna har fördubblats efter att Helsingborgshems tagit krafttag mot olovliga andrahandsuthyrningar.

 För ett år sedan drog det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem igång en riktad satsning för att få bort det ökade antalet svartuthyrningar. Genom noggrannare kontroller i folkbokföringen men också genom att hyresgäster blivit mer benägna att lämna in tips, har man under de senaste året identifierat drygt 200 fall av olovliga andrahandsuthyrningar. Enligt Karin Gjörtler, chef för affärsstöd på Helsingborgshem, har de lett till att vräkningarna inom Helsingborgshem fördubblats på bara ett år.

- 2016 sa vi upp 16 hyresgäster på grund av olovlig andrahandsuthyrning och hittills i år har vi sagt upp 30. Det är ju en satsning vi har gjort för att komma tillrätta med det här fenomenet. Bakgrunden till att vi gjorde den här satsningen var för att vårda vår bostadskö men också för att förhindra att människor utnyttjas, säger hon.

De hyresgäster som misstänks hyra ut svart får ett brev där de anmodas bo i lägenheten eller säga upp den. Enligt Karin Gjörtler är arbetssättet effektivt, även om misstankarna är att mörkertalet kan vara stort.

Hos Hyresgästföreningen i Helsingborg har man märkt effekter av Helsingborgshem riktade arbete. Dubbelt så många av deras medlemmar har blivit uppsagda under det gångna året mot tidigare år.

Lillemor Nordhöj, jurist på Hyresgästföreningen i Helsingborgshem, pekar på att den växande olovliga andrahandsmarknaden är en följd av bostadsbolagens tuffare villkor.

-Det gör att förstahandsmarknaden blir mycket tuffare att komma in på, och då finns det ju en risk att andrahandsuthyrningen ökar. 

-Både privata och de allmännyttiga bostadsbolagen har uthyrningspolicys med höga inkomstkrav. Man ska ha en viss summa av sin disponibla inkomst kvar när man har betalat hyran, plus att man inte godkänner försörjningsstöd och etableringsstöd och sådant som en inkomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".