En operationssal. Foto: Björn Larsson Ask/TT
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Skåne

Patientförening: "Folk dör i väntan på operation"

Patientförening: "Det behövs fler resurser"
3:52 min

Patientföreningen Palema är djupt kritisk till att inte sjukvården och de center som specialiserat sig på vissa cancerformer hinner med de operationer som måste göras.

Vissa cancerpatienter kan nu få vänta upp till tio veckor på operation vid Skånes universitetssjukhus. Så har det blivit eftersom det saknas operationssjuksköterskor, vilket har gjort att ytterligare operationssalar har fått stängas.

– Det är högst otillfredsställande, säger Carl M Hamilton, ordförande i cancerföreningen Palema för patienter med bland annat lever- och bukspottkörtelcancer.

Människor med cancer dör för att de måste vänta.

Han tycker att det i första hand handlar om att sjukvården prioriterar fel.

– Det behövs fler resurser till de centra som opererar sådant här, säger Carl M Hamilton.

Han nämner Schweiz som exempel där just bukspottskörtelcancer opereras redan efter tre dagar. Han förstår inte argumentet att det är brist på sjuksköterskor.

Det beror ju på att man inte betalar dem efter vad de förtjänar.

– Tjänar en välutbildad sjuksköterska lika mycket som en som jobbar på IKEA så kan man ju förstå att de väljer ett mer välbetalt jobb.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".