Dražen Kuljanin är aktuell med sin andra långfilm som ska tävla på filmfestivalen i Warsawa. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Dražen Kuljanin är aktuell med sin andra långfilm. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Malmö

Malmöfilmare tävlar med ovanligt grepp

Drazen Kuljanin: "Filmen är skriven i 20 scener"
4:55 min

För sin första film vann Dražen Kuljanins pris för bästa debut. Nu tre år senare är han tillbaka med sin andra långfilm A Balkan Noir som även den tävlar på filmfestivalen i Warsawa.

– Det har varit väldigt mycket. Folk säger att det har gått lite för snabbt men jag har som mål att göra en film om året, säger Malmöfilmaren Dražen Kuljanin.

Cigaretter är ett centralt tema i den nya filmen A Balkan Noir. Varje scen börjar med att någon tänder en cigarett och avslutas med att man släcker den.

Jag har haft den här idén jättelänge men inte hittat rätt plats och rätt handling förrän nu

Filmen handlar om en svensk kvinna som har förlorat sitt barn på Balkan och hennes jakt på sin dotter. Varje cigarett blir en scen.

– Jag har skrivit filmen i 20 scener, precis lika många som i ett cigarettpaket. Mycket av hennes jakt på hämnden sker i pauserna.

En del av filmen har spelats in i Montenegro och det blev en upplevelse i sig.

– Det var kul att se hur vi ser på deras skådisar och hur de ser på oss. Det var som att vara hemmablind och se på något annat.

Dražen Kuljanins film är en av femton som har valts ut för internationell tävlan i den 33:e filmfestivalen i Warsawa.

– Nu tävlar vi i huvudtävlan, det blir större press men det är spännande.

A Balkan Noir visas på öppningskvällen, nästa fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".