Praoskylt
Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio
Malmö

Jämlik och säker prao till alla i åttan

"En möjlighet att träffa trygga vuxna"
1:58 min

Problemet att hitta praoplatser är över för Malmös högstadielever. Kommunen vill göra det mer rättvist och tar från och med denna höstterminen över uppdraget att leta fram platser till alla elever i årskurs 8.

Många minns säkert hur svårt det var att hitta den där platsen. En del i klassen hade kontakter, medan andra som inte hittade någon plats fick följa med mamma eller pappa till jobbet.

Alla ska få chans till en likvärdig prao, och förhoppningsvis en bra första inblick i arbetslivet, oavsett vilken skola man går på eller var man bor. Sarah Ali, arbetsmarknadssekreterare på Malmö stad, är en av dem som jobbar med uppdraget att hitta 2300 platser.  

– Syftet är att skapa en jämlik och kvalitetsssäkrad prao för eleverna. Det finns massor med intressanta företag i Malm, säger Sara Ali.

Tidigare har allt ansvar legat på skolorna, men nu har grundskoleförvaltningen beställt platserna av kommunen. Förhoppningen är att eleverna får upp ögonen för bristyrken och en vägledning inför gymnasievalet.

– Skaffa erfarenhet och stärka sitt självförtroende är också viktigt, säger Sara Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".