Blodsockertest och insulinspruta. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skåne

Diabetesförening: "Återinför diabeteskonsulenter"

Diabetesförbundet: "För stora skillnader i stödet man får"
4:17 min

En ny studie från Lunds universitet visar att barn med typ 1-diabetes, får sämre betyg och sämre lön än andra och Diabetesföreningen är inte förvånad.

– Det bekräftar den bild vi har. Problemet är att vi också ser att de åtgärder som sätts in inte är tillräckliga, säger Fredrik Löndahl, ordförande, Diabetesförbundet.

Barn i skolåldern med typ 1-diabetes behöver hjälp och stöttning för att bedöma insulindoser, kontrollera blodsockernivåer och övervakning på raster.

– Det varierar alldeles för mycket vilket stöd man kan få. Få andra sjukdomar påverkar inlärningen så mycket och kräver ständig kontroll, säger Fredrik Löndahl.

Okunskap om sjukdomens allvar, bristande resurser och rädsla för att göra fel är några av skälen till varför elever inte får samma stöd.

Går det fel är det en potentiellt livsfarlig sjukdom

Diabetesförbundet hade gärna sett att det återinfördes diabeteskonsulenter som samarbetar med kommun och landsting och med diabetessjuksköterskor som åker runt på skolorna för att informera och utbilda. 

Vad hoppas du att studien ska leda till?

– Att vi får ytterligare bränsle för att det här är en viktig fråga. Vi behöver de här diabeteskonsulenterna, de kan tillföra mycket kunskap och ge stöttning till barnen och deras föräldrar som ofta får ta en alldeles för stor roll och själva inte kan jobba fullt ut, säger Fredrik Löndahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".