Željko Santrač på Teater Theatron.
Željko Santrač på Teater Theatron. Foto: Maria Rosén/Sveriges Radio
Skåne

Teater Theatron startar skola för hjältar

"Det finns mycket att kämpa för"
9:45 min

Snart får ungdomar i Skåne chansen att uppleva något annorlunda. Det handlar om en hjälteskola startad av Teater Theatron som ska stärka unga.

Teater Theatron gör satsningen med hjälp av 6,5 miljoner kronor som de fått från Allmänna arvsfonden. 

Det var när de var ute på turné med föreställningen Livet i två bitar som Željko och Suzanna Santrač på teatern började få frågor av ungdomar när de delade med sig av sina egna livserfarenheter.

– Då sa de att ni är så modiga, ni är nästan som hjältar. För dem var det mycket spännande för dem att höra vad vi, som är i deras föräldrars ålder, berätta hur det var när vi var i deras ålder, säger Željko Santrač. 

Skapar skola tillsammans

Därför beslutade de att ta tillvara på undringarna som ungdomarna har kring hur de ska finna rätt väg, och idén kläcktes om en föreställning om hjältemod.

I morgon torsdag är det premiär för "Ge mig en ledtråd", en kabaré om hjältar och mod, som också ger inspiration till hjälteskolans start. Skolan riktar sig till ungdomar mellan 12 och 25 år, men även till vuxna med funktionsvariationer. Det blir workshops, improvision och hjälteövningar, för att tillsammans bygga upp hjälteskolan.

– Genom att använda scenkonsten ska vi på ett och ett halvt år skapa en metod som heter hjälteskolan, med fokus på att målgruppen är med. Sedan har vi ett och ett halvt år för att sprida metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".