Carl-Johan Sonesson, moderat regionråd.
Carl-Johan Sonesson, moderat regionråd. Foto: Christiaan Dirksen/Region Skåne
Alliansens budget

Alliansen vill satsa mer på vård och mindre på administration

Carl-Johan Sonesson om nya budgeten
3:00 min

221 miljoner till de skånska vårdcentralerna, fler sjukhus på entreprenad och ett helt personalstyrt sjukhus. Det är några av förslagen i Alliansens budgetalternativ för Region Skåne, som lades fram på onsdagen.

Alliansen vill satsa mer pengar till sjukhusen och även att ett sjukhus styrs helt av personal. Dessutom vill de lägga ytterligare två sjukhus på entreprenad.

Dessutom vill Alliansen inte höja skatten, säger regionrådet Carl-Johan Sonesson (M).

– Det betyder att skåningarna får behålla nästan 650 miljoner kronor i sina egna plånböcker, och ändå lägger vi 57 miljoner kronor mer än Socialdemokraterna och Miljöpartiet på sjukvård, säger han.

Vad får stryka på foten i stället?

 – Det är framför allt den centrala administrationen, tjänstemän och politiker som sitter i huset i Kristianstad i Malmö. Det är alltså inte administrationen ute på sjukhusen, utan det är den centrala administrationen, säger Carl-Johan Sonesson.

Sammanlagt vill Alliansen sänka bidraget till den centrala administrationen från 1,4 miljarder med 250 miljoner kronor. Ett annat förslag i budgeten är att låta ett av sjukhusen drivs av de anställda.

– Styrelsen för det här sjukhuset kommer inte att bestå av politiker utan av läkare, sjuksköterskor och andra personalkategorier. Det skulle vi vilja testa i fyra år, för det är kanske så att vården kan organiseras mycket smartare, säger Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".