Petter Skoog har typ 1-diabetes
Petter Skoog har en dotter med typ 1-diabetes Foto: Privat

Stöd från skolan avgörande när barn får diabetes

"De som är runt omkring en i skolan måste förstå"
5:39 min

Petter Skoog växte själv upp med typ 1-diabetes. Nu har hans dotter fått samma diagnos.

Tidigare i veckan kunde P4 Malmöhus rapportera att typ 1-diabetes tidigt i livet riskerar att få konsekvenser senare vad det gäller utbildning, sysselsättning och inkomst.

Därför är skolans stöd avgörande när ett barn drabbas av diabetes. Det säger Petter Skoog, som själv haft typ 1-diabetes sedan barndomen och har en dotter med samma diagnos. Skolan måste informera andra elever och lärare om vad sjukdomen innebär. 

– De som är runt omkring en i skolan måste förstå att hur bra man än planerar som diabetiker blir det aldrig perfekt, det blir alltid dippar eller toppar, säger han. 

När Petter Skoog själv gick i skolan kom en sjuksköterska från diabetesteamet i Lund till klassen och informerade elever och lärare om vad man ska tänka på som klasskompis och lärare. 

– Det gav mig en känsla av att inte vara helt utanför, alla förstod att detta är en sjukdom som den som blir drabbad inte kan göra något åt, säger han. 

Petter Skoog har själv en dotter med diabetes. Och han tycker att stödet på hennes förskola fungerar bra.

– Jag är otroligt nöjd med stödet vi har fått från vår förskola, det funkar jättebra. Jag hoppas verkligen att vi får samma stöd och hjälp i den vanliga skolan, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".